jump to navigation

Better Late Than Never For Umno March 26, 2009

Posted by malaysianstory in A New Chapter, Najib Tun Razak, Pak Lah, UMNO.
Tags: , , ,
trackback

AT LAST, Pak Lah reaffirms that his deputy Datuk Seri Najib Tun Razak would takeover as Umno president and Prime Minister as planned.

His reaffirmation has put to rest weeks of speculations and all tittle-tattle shrouding uncertainties that he may not hand over the Prime Ministership to Najib.

“Nothing could stop the handover from taking place,” he said at a Press Conference after a closed-door meeting with Umno delegates at PWTC on Tuesday.

His statement to the Press has made Najib’s task straightforward, allowing him to carry out reforms and changes in the party as he had pledged during his speech when opening the party’s Wanita, Youth and Puteri’s delegates conference on the same day.

So, I hope Pak Lah’s family members, cronies and close friends will stop any attempt to derail the power transition. They are now history in Umno’s book.

Pak Lah also expressed his unhappiness that certain quarters in Umno had unduly pressed for a transfer of power.

“Yes (I was offended). I know what I am supposed to do. I don’t have to be disturbed,” he was quoted as saying.

It is Najib’s game now. Najib has to put Umno’s house in spanking condition first before he steers Barisan Nasional and the country to a new epoch.

Najib has to tighten all lose ends as well as clean up all relics and thrash left by Pak Lah his infamous son-in-law KJ, seems as a gargantuan task for him to do.

Historically, Umno has never suffered a severe beating from the rakyat before Pak Lah introduced KJ into mainstream politics.

I remembered my Umno division chief friend grumbling that he was forced to nominate KJ for the post of youth deputy chief as he did not want to go against the order from Level 4 and the “traffic flow”.

This was at a time when KJ reigned in Umno and labeled as the “untouchable boy” on Level 4, a cynical term always referred by Tun Dr M, who commanded not only Umno but the government machinery.

The big question now is can Najib translate his pledge into practice. Will the 3 million Umno members embrace the reforms and changes demanded by Najib to make the party relevant to the Malays.

“Change from being aloof to be friendly, from being self-centred to putting interest of the people above our own, from laziness to diligence and from being the required minimum to embracing a passion for service.”

This is only a small fraction of Najib’s demand but it sounds gargantuan..

We hope Najib’s pledge will not remain as rhetoric as what had happened in previous Umno general assemblies. We hope all the fiery and sizzling debates will not remain as speechifying.

But I still believe that it is better late than never.

Comments»

1. People - March 26, 2009

Because WE are MALAYSIAN and wanted the best for our country. We will see on how Najib will bring the nation out of this current volatile period and the BN on its commitment for a more transparent and accountable Government. Our country is not the only thing to which we owe our allegiance. It is also owed to justice and to humanity. Patriotism consists not in waving the flag, but in striving that our country shall be righteous as well as strong.

2. fairness - March 26, 2009

with a good team behind him, i strongly believe najib will not let down the people,. he has to be seen for the rakyat and stern in disciplining his men. the rakyat are watching him closely..

3. UMNO Observer - March 26, 2009

After waiting till almost mid-night, I think this chapter of politicking in UMNO is almost coming to an end. I hope those who were given the opportunity to serve will actually serve UMNO, Barisan Nasional and the rakyat as a whole instead of serving themselves. Personally I feel that there is still hope in restoring Malaysia to greater heights but sympathize with Datuk Seri Najib having to weather through such hard time. Nevertheless I am sure we can do it well and better than ever before! After I observed KJ’s “victory” speech, I believe he is a changed person and not as arrogant as before and I am quite sure he can play his role. Anyway, DSN will always be there to kick his back if he doesn’t perform like he is expected.

4. Kuda Jalanan (KJ) - March 26, 2009

Persoalannya, adakah KJ akan berubah setelah mendominasi dan mentadbir AUmno di bawah telunjuknya sebelum ini. Ingat, manusia dilalai dan dimusnahkan oleh KUASA, KETAMAKAN dan SESOMBONGAN seperti yang terjadi kepada empayar2 Islam di masa lampau

5. Maslini - March 26, 2009

Wahai Kuda Jalanan, tak baik fitnah memfitnah orang lain. Saya percaya saudara seorang yang peramah dan memang berhasrah yang terbaik untuk kaum Melayu dan benar-benar berharap UMNO dapat melaksanakannya di bawah pimpinan Datuk Seri Najib. Marilah bersama-sama mendoakan Datuk Seri boleh menerima mandat perwakilan melalui pemilihan pasukannya.

6. arjuna waspada - March 26, 2009

Idzin kan saya menjawab soalan cepumas yaani “adakah ahli umno ingin berubah ?”
Tidak!
Mengapa ?
Banyak dan berjela jela berkajang kajang kertas dan di ICT di katakan gigabytes !
Tapi secara “simple”, UMNO sudah jadi “elitist” dan tidak berjiwa rakyat dan tidak macam partai tindakkan rakayat di kota singa , sebuah “service oriented party”.Apa ahli UMNO ada tolong rakyat secara detail di di atas tiap DUN dan P. ?
Ahli UMNO tidak lagi memperjuangngkan dan tidak lagi memebela Raykyat.
Siapa yang tolong dan membela rakyat ?
Ahli NGO,sukarelawan, dua tiga kerat tokoh korporate dan syarikat dan juga apabila di paksa jabatan kerajaan(ha ha.)
UMNO mendiam diri dan membisu dalam isu isu Rakyat sebelum March 2008 dan semasa…banyak sangat contoh yang akan di senaraikan.
MENGAPA ?
Tiada kepentingan ekonomi dan kewangan atau peluang lonjakkan.!!!
Atau pun pembelaan rakyat dalam isu isu rakyat akan memecah tembelang kepentingan individu UMNO !!
Ini bukan retorik tapi hakikat..
kempimpinan Umno Wanita Puteri Pemuda dan putera adalah “elitist”.Mereka lupa bahawa kekuatan UMNo bertunggakkan orang penduduk luar bandar dan desa.
Lihat lah barisan kepimpinan Wanita putrii pemuda ahli majlis tertinggi — semua orang nampak sihat, gah, kaya, aristokratik macam raja raja dlll..
cuba lihat partai pembangkang — simple mudah bercampur dan imej orang biasa tapi ade karisma.
UMNO sudah di “marginalised” dan jadi parti orang kaya ,macam dulu MCA di lihat sebagai “rich man” party.
Kalu ada PRU atau PRK ,UMNO suka “trow money” dan umum projek itu dan ini .
tetapi mereka lupa bahawa “the customer is king” kerana projek projek itu tidak mencermin keperluan rakyat setempat atau senegara ,malahan hanya memenuhi desakkan kaum kontraktor dan di ali baba kan untuk kejayaan mi segara dlll.
Cukuplah saya ni blogger biase, dan tak layak untuk mengharap kan orang kaya baru dan kaya “wannabe” untuk berubah sebab semua orang yang sangat lebih hebat dari saya saperti TDM Pak Lah dan TPM sudah cakap apa yang UMNO patut dan harus buat.
Kalau tak mahu ikut mereka ,”adakah mereka ingin berubah ?”
Tidak.
Para pembangkang tak payah kerja kuat.
UMNO dah tembak kaki sendiri la!!!
changkat lobak.
arjuna waspada

7. Observer - March 26, 2009

Got quite a shock when I receive the SMS that the police was called in to PWTC because the crowd was getting rowdy! The first that got to me was that the GMP and PKR virus has infected the UMNO guys… How can you let the others see that you are the same as them after all the pledges that you made that is suppose to make the difference! Fortunately things got under control …

8. arjuna waspada - March 26, 2009

Idzin kan saya menjawab soalan cepumas yaani “adakah ahli umno ingin berubah ?”
Tidak!
Mengapa ?
Banyak dan berjela jela berkajang kajang kertas dan di ICT di katakan gigabytes !
Tapi secara “simple”, UMNO sudah jadi “elitist” dan tidak berjiwa rakyat dan tidak macam partai tindakkan rakayat di kota singa , sebuah “service oriented party”.Apa ahli UMNO ada tolong rakyat secara detail di di atas tiap DUN dan P. ?
Ahli UMNO tidak lagi memperjuangngkan dan tidak lagi memebela Raykyat.
Siapa yang tolong dan membela rakyat ?
Ahli NGO,sukarelawan, dua tiga kerat tokoh korporate dan syarikat dan juga apabila di paksa jabatan kerajaan(ha ha.)
UMNO mendiam diri dan membisu dalam isu isu Rakyat sebelum March 2008 dan semasa…banyak sangat contoh yang akan di senaraikan.
MENGAPA ?
Tiada kepentingan ekonomi dan kewangan atau peluang lonjakkan.!!!
Atau pun pembelaan rakyat dalam isu isu rakyat akan memecah tembelang kepentingan individu UMNO !!
Ini bukan retorik tapi hakikat..
Lihatlah kempimpinan Umno Wanita Puteri Pemuda dan putera adalah “elitist”.
Lihat lah wakil wakil 2,519 orang .
Ada nampak macam orang yang mewakili rakyat melayu biasa ?
Semua wakil nampak bergaye gah dan kaya dan dll.
Mereka lupa bahawa kekuatan UMNo bertunggakkan orang penduduk luar bandar dan desa.
Lihat lah barisan kepimpinan Wanita putri pemuda ahli majlis tertinggi — semua orang nampak sihat, gah, kaya, aristokratik macam raja raja dlll…
Lihat lah wanita,pemuda dan orang tua rombongan yang tompang berkeliaran dan berlegar di ruang luar dewan…
perangai macam jerung nak cari makan…
Tiap kali ade perhimpunan UMNO ,sama saja.
Macam dah lupa daratan dan usahawan perhimpunan ,masing jual beli atau bagi percuma dlll
cuba lihat partai pembangkang — simple mudah bercampur dan imej orang biasa tapi ade karisma.
UMNO sudah di “marginalised” dan jadi parti orang kaya ,macam dulu MCA di lihat sebagai “rich man” party.
Kalu ada PRU atau PRK ,UMNO suka “trow money” dan umum projek itu dan ini .
tetapi mereka lupa bahawa “the customer is king” kerana projek projek itu tidak mencermin keperluan rakyat setempat atau senegara ,malahan hanya memenuhi desakkan kaum kontraktor dan di ali baba kan untuk kejayaan ala mi segara dlll.
Cukuplah saya ni blogger biase, dan tak layak untuk mengharap kan orang kaya baru dan kaya “wannabe” untuk berubah sebab semua orang yang lebih hebat dari saya saperti TDM Pak Lah dan TPM sudah cakap tentang apa yang UMNO patut dan harus buat.
Kalau tak mahu ikut mereka ,”adakah ahli UMNO ingin berubah ?”
Tidak.
Para pembangkang tak payah kerja kuat.
UMNO dah tembak kaki sendiri la!!!
changkat lobak.
arjuna waspada.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: